Persoanele care lucreaza in domeniul medical, in special in spitale, in ingrijirea ranilor, ofera o atentie deosebita escarelor de decubit (uneori numite si ulcere de presiune). Acestea au mare grija in prevenirea acestora. Asta pentru ca escarele de decubit reprezinta una dintre cele mai mari probleme cu care se pot confrunta persoanele care petrec mult timp in spital. In special cele care sunt imobilizate sau prezinta dificultati mari in a se misca.
Chiar daca sunt destul de frecvente (aproximativ 12% dintre pacientii din spitale se confrunta cu ulcere de presiune), exista o multime de mituri pe care le auzim despre aceste tipuri de rani cronice.
Iata care sunt cele mai frecvente mituri despre escarele de decubit!
Mit: Escarele de decubit apar doar la pacientii din spitale.
Adevar: Desi cei mai multi pacienti care se confrunta cu escare sunt cei din spitale sau azile de batrani, exista de asemenea si pacienti care le dezvolta acasa. Insa cei mai multi dintre ei sunt invalizi si folosesc scaunul cu rotile. Datele arata ca escarele de decubit apar cel mai mult la persoanele varstnice. Acestea isi petrec cel mai mult timp stand in pat.
Mit: Escarele de decubit pot fi prevenite la pacientii care isi schimba pozitia in pat o data la doua ore.
Adevar: de fapt, incep sa se formeze pe masura ce presiunea asupra pielii depaseste acea tensiune arteriala intracapilara si presiunea limfatica. Lipsa fluxului sanguin in orice zona a corpului provoaca un raspuns inflamator. Iar celulele incep sa moara.
Initial, se credea ca leziunile cauzate de presiune apar doar la pacientii care sunt imobilizati la pat. Cu toate acestea, acum se stie ca pacientii pot forma astfel de rani si in urma starii prelungite in sezut. Din cauza gipsurilor montate necorespunzator. Si chiar din cauza montarii inadecvate a tubului de oxigen.
Intr-adevar, leziunile pot fi prevenite la pacientii care isi schimba pozitia in pat o data la doua ore. Insa se pare ca ele apar si in altfel de situatii. De aceea, se recomanda folosirea de saltele antiescare si de perne speciale pentru diminuarea presiunii asupra zonelor corpului in care exista riscul de a aparea astfel de rani.
Mit: Escarele de decubit apar in mod inevitabil la persoanele varstnice.
Adevar: Exista multi factori de risc pentru dezvoltarea ulcerelor de presiune. Mobilitatea, varsta inaintata, incontinenta si starea nutritionala sunt cei mai frecventi. Si, desi persoanele varstnice prezinta cel mai mare risc de a se confrunta cu astfel de rani, nu inseamna neaparat ca le vor dezvolta. Cu ingrijire atenta, o dieta bogata in nutrienti, folosirea unei saltele antiescare si prin inspectarea regulata a corpului, escarele de decubit pot fi evitate la orice varsta.