15.5 C
București
luni, octombrie 7, 2024

Cartea lui Nicolae Ciucă poate fi citită doar online, gratuit

Sursă articol: https://www.libertatea.ro/

Cartea lui Nicolae Ciucă, „În slujba țării”, a fost lansată atipic, într-o emisiune culinară. Ea nu conține nicio referire la premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu. Cel care l-a urmat la rocada guvernamentală. Poate fi citită sau descărcată gratuit doar în format electronic de pe site-ul președintelui Senatului și al PNL.

Cartea autobiografică a lui Nicolae Ciucă a fost lansată oficial duminică, 8 septembrie, în emisiunea culinară a poetului Mircea Dinescu, „Poezie şi Delicateţuri”. Despre ea s-a vorbit intens în ultimele luni. Fiindcă a fost promovată, potrivit site-ului Snoop, pentru două milioane de euro din bani publici.

Cartea lui Ciucă, lansată fără public și presă

Cartea candidatului PNL la președinție nu a fost lansată însă în prezența publicului sau a presei care să adreseze întrebări autorului.

„Nu a fost o lansare propriu-zisă, s-a optat pentru o abordare diferită. Nu a fost ceea ce lumea percepe ca fiind o lansare clasică. Și nu am luat în calcul să facem un eveniment cu presa. Aceasta a fost strategia aleasă”, au explicat surse din PNL pentru Libertatea.

Nu se știu prețul și tirajul pentru „În slujba țării”

Momentan, nu se cunosc informații legate de prețul cărții „În slujba țării” și nici tirajul acesteia. Se știe doar numele editurii, este vorba despre RAO. Dar pe site-ul RAO cartea nu poate fi comandată, pentru că nu există.

În varianta online, adică în format PDF, apare doar numărul ISBN (International Standard Book Number) care este un identificator unic atribuit fiecărei ediții a unei cărți publicate. ISBN-ul are rolul de a facilita identificarea și distribuția cărților și este compus din 13 cifre.

Cartea, care are 246 de pagini, poate fi descărcată deocamdată doar de pe site-ul lui Ciucă, gratuit.

Două mari capitole Cartea lui Nicolae Ciucă, „În slujba țării”, are două capitole mari „Viața mea, așa cum a fost” și „Viețile noastre, așa cum ar trebui să fie”. Primul capitol are 7 subcapitole și prezintă viața celui de-al doilea om în stat din copilărie și până a ajuns premierul României. Cele 7 subcapitole sunt: „Prolog”, „Plenița”, „Craiova – Sibiu – Craiova”, „Angola – Afganistan – Irak”, „Focșani – Buzău”, „București”, „Palatul Victoria”.

Al doilea capitol are 8 subcapitole și prezintă viziunea lui Ciucă în ipoteza în care ar fi votat președintele României. Cele 8 subcapitole sunt: „Viziunea. Vom reuși numai împreună”, „Coeziune și convergență”, „Prosperitatea”, „Libertatea”, „Demografia și familia”, „România în UE. Politica externă și de securitate”, „Cultura. Românii din afara granițelor. Identitatea națională” și „Ce fel de președinte voi fi”.

Două mențiuni despre Iohannis

În carte este menționat de două ori numele președintelui României, Klaus Iohannis. Prima mențiune apare la pagina 117, când Ciucă descrie momentul în care fostul premier PSD, Viorica Dăncilă, „s-a opus” să îi fie prelungit mandatul de șef al Statului Major al Apărării, care a expirat în ianuarie 2019. „Președintele României, Klaus Iohannis, a acceptat prelungirea mandatului, dar Guvernul, condus de Viorica Dăncilă, s-a opus, iar ministrul Apărării, din considerente politice – a fi recomandat de președinte era privit de Guvernul de atunci ca un fel de culpă – n-a mai vrut să-mi prelungească mandatul. A urmat o perioadă incertă, a trebuit să recurg la Justiție și, în cele din urmă, după trei luni, am fost repus în drepturi”, scrie în cartea lui Ciucă.

A doua mențiune a numelui șefului statului este la pagina 143, când Ciucă se referă la momentul în care Iohannis l-a însărcinat cu formarea noului guvern, în toamna lui 2021. La acel moment, Ciucă era ministrul Apărării. „În urma unei moțiuni de cenzură depuse în Parlament la începutul lunii octombrie, pe care au votat-o până și partenerii de guvernare din Uniunea Salvați România, Guvernul condus de Florin Cîțu a fost nevoit să-și prezinte demisia. După două săptămâni, președintele Klaus Iohannis m-a desemnat cu formarea noului Guvern”, a scris Ciucă în cartea autobiografică.

Numele lui Marcel Ciolacu, evitat de Ciucă în carte

În schimb, Nicolae Ciucă nu l-a menționat deloc pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care i-a urmat la Palatul Victoria după rocada guvernamentală din vara lui 2023. Ciucă l-a numit pe Ciolacu „un candidat desemnat de PSD” și „succesor”. „Am satisfacția că, după terminarea mandatului de prim-ministru, nici succesorul meu, nici analiștii politici și nici societatea civilă nu au invocat „greaua moștenire“, cum se obișnuiește la noi după încheierea unei guvernări”, a scris Ciucă, fără să îi pomenească numele contracandidatului său la președinție. Citind cartea, se observă că numele celor două partide de coaliție, PNL și PSD, au fost menționate fiecare de câte 3 ori.

Cele mai recente știri
- Advertisement -itexclusiv.ro
Cele mai recente știri